Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΜΙΚΑΣ ΙΑΤΡΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Δημιουργία 14ης Περιφέρειας αποκλειστικά για τα Δωδεκάνησα».
Στις 29 Απριλίου 2012, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε σε προεκλογική ομιλία του στη Ρόδο ότι «όταν έρθει η ώρα, θα επανεξετάσουμε την πρόταση που μας έχετε υποβάλλει για δημιουργία 14ης Περιφέρειας αποκλειστικά για τα Δωδεκάνησα». Η δήλωση αυτή χρησιμοποιήθηκε ως «προεκλογική σημαία» από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ στη Δωδεκάνησο, ενώ παρουσιάστηκε, σε ορισμένες περιπτώσεις, ως ειλημμένη απόφαση, η οποία θα έβαζε οριστικό τέλος στις στρεβλώσεις που παρουσιάζει στη λειτουργία της η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Πρόσφατα, σε συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, κ. Στυλιανίδη, με Βουλευτές, ειπώθηκε, μέσω δημοσιευμάτων, από τον Βουλευτή Κυκλάδων, κ. Ρήγα, ότι δεν τίθεται για το Υπουργείο κανένα θέμα για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα παραμείνει ως έχει. Το γεγονός αυτό, δημιούργησε υπόνοιες ότι η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα επικοινωνιακό προεκλογικό πυροτέχνημα των στελεχών της ΝΔ στη Δωδεκάνησο.

Επειδή, όμως, στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών είπε ξεκάθαρα ότι «οι 13 αιρετές περιφέρειες της χώρας είναι το ασφαλέστερο όχημα για την ολοκληρωμένη περιφερειακή ανάπτυξη», με άλλα λόγια, από την αρχή, και κατά τον πιο επίσημο τρόπο, ο Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου.

Επειδή, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου παρουσιάζει, λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα της, σημαντικά λειτουργικά προβλήματα και είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Δωδεκανησίων και των Κυκλαδιτών. Επειδή, στις προγραμματικές δηλώσεις του ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο της λήψης αποφάσεων από τους ίδιους τους πολίτες, στο πλαίσιο του «Καλλικράτη».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.    Μελετάται ή όχι το ενδεχόμενο δημιουργίας 14ης Περιφέρειας Δωδεκανήσου; Αν μελετάται, γιατί δεν το δήλωσε, έστω και έμμεσα στις προγραμματικές του δηλώσεις;

2.    Πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει συνολικά τα λειτουργικά προβλήματα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου;

3.    Προτίθεται να ζητήσει τη γνώμη των Κυκλαδιτών και των Δωδεκανησίων για το ζήτημα αυτό, μέσω τοπικού δημοψηφίσματος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου