Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΟΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΙΚ

«ΖΩΕΣ, ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΚΧΩΡΟΥΝΤΑΙ
ΣΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΤΟΜΣΕΝ»

ΚΑΘΗΛΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο συναντήθηκε σήμερα στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.

Η συνάντηση είχε σκοπό την ενημέρωση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για θέματα που αφορούν το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας, πόσο μάλλον την κρίσιμη αυτή περίοδο των πυρκαγιών στα δάση.

Στη συνάντηση, διάρκειας 45 λεπτών, παρούσα ήταν και η Πολιτευτής Β’ Αθήνας του Κινήματος Λία Εγγλέζου.

Με το τέλος της συνάντησης ο κ. Κουίκ έκανε την εξής δήλωση:

«Σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Τομεάρχη Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και με την ιδιότητα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου, ζήτησα να έχω μία συνάντηση με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο Παναγιώτη Μπονάτσο, προκειμένου να έχουν οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ μία ενημέρωση από πρώτο χέρι για την επιχειρησιακή κατάσταση και ετοιμότητα της Πυροσβεστικής σε όλη την Επικράτεια.

Διαπίστωσα ότι για μία ακόμα φορά το Κράτος έχει δώσει «σφεντόνες» σε εκείνους που θα έπρεπε να προστατεύουν ζωές, περιουσίες και δάση με ό, τι πιο σύγχρονο διαθέτουν τα Πυροσβεστικά Σώματα σε όλο τον κόσμο.

Αυτό, που τελικά, περιορίζει κάθε φορά την έκταση των απωλειών και των ζημιών είναι η αναμφισβήτητη άριστη εκπαίδευση αλλά και το φιλότιμο των ανδρών και γυναικών του Π.Σ.

Πάντως καταγράφω με θλίψη τη φράση του κ. Αρχηγού ότι κάθε φορά που το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει να παρέμβει άμεσα και με όλες του τις δυνάμεις σε ένα οποιοδήποτε περιστατικό και πόσο μάλλον μείζον, όπως φωτιά σε δάσος, ο πυροσβέστης έχει να σκεφθεί και το δημοσιονομικό κόστος.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι και η Πυροσβεστική, όπως και η Αστυνομία και το Λιμενικό έχουν υποστεί ανεπίτρεπτες και εγκληματικές περικοπές εξαιτίας του Μνημονίου και της τρόικα, με ό, τι αυτό σημαίνει σε επιπτώσεις ακόμα και σε βάρος ζωών.

Με εξόργισε επίσης το γεγονός ότι και τα πέντε ελικόπτερα που διαθέτει η Πυροσβεστική είναι καθηλωμένα εδώ και τρία χρόνια στο έδαφος από έλλειψη συντήρησης και ανταλλακτικών την οποία φέτος ανέλαβε…ιδιωτική εταιρεία με την υπόσχεση ότι θα μπορούν να πετάξουν… του χρόνου!

Εδώ βεβαίως αισθάνομαι την υποχρέωση να αναρωτηθώ φωναχτά για ποιο λόγο τα ελικόπτερα αυτά, που μπορούν να μεταφέρουν προσωπικό σε εστίες φωτιάς, αλλά και κάδους πυρόσβεσης, δε συντηρούνται από την Πολεμική Αεροπορία, δηλαδή από το ίδιο το Κράτος, που σημαίνει και μεγαλύτερη οικονομία στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Διαπίστωσα επίσης ότι υπάρχει σημαντικό έλλειμμα προσωπικού, αλλά και οριακή κατάσταση στο θέμα όχι μόνο της συντήρησης αλλά και των καυσίμων για τα επίγεια μέσα.

Με τον κ. Αρχηγό συζήτησα επίσης και το θέμα της συμβολής των εθελοντών και στη δασοπροστασία και στη δασοπυρόσβεση. Αποδέχθηκε με τα καλύτερα λόγια το έργο των εθελοντών, παρ’ όλο που στις περισσότερες των περιπτώσεων, το ρεπορτάζ δείχνει ότι στο πεδίο της μάχης υπάρχει ένα έλλειμμα συντονισμού.

Αντίστοιχη συζήτηση έγινε και για τη συνεργασία Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικών Υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας στον κ. Αρχηγό ότι με βάση τα στατιστικά δεδομένα, οι φωτιές στα δάση πολλαπλασιάστηκαν από τότε που τέθηκε σε αμφισβήτηση ο θεσμός του Δασοφύλακα.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υποσχεθήκαμε στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ότι θα πιέσουμε κοινοβουλευτικά ώστε το Π.Σ. να θωρακιστεί με όλα εκείνα τα μέσα και το προσωπικό που απαιτούνται για την αποτελεσματικότητα στο έργο του.

Ζωές, περιουσίες και φυσικό περιβάλλον δεν εκχωρούνται στις υπογραφές  του κάθε μνημονιακού Έλληνα πολιτικού και στις εντολές του κάθε Τόμσεν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου