Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΖΑΝΗΣ ΡΑΧΗΛ ΜΑΚΡΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ:  ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΤΕΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας αποτελεί ένα από τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχει σχεδιασμός για επικείμενη κατάργηση του. Ως γνωστόν αποτελείται από τα Τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που εδρεύουν στην πόλη της Κοζάνης, Παιδαγωγικό τμήμα και τμήμα Νηπιαγωγών, τα οποία εδρεύουν στην πόλη της Φλώρινας, μαζί με τα ανεξάρτητα τμήματα Βαλκανικών Σπουδών και Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, ενώ τους τελευταίους μήνες σχεδιάζεται οργανωμένη Πανεπιστημιούπολη για να στεγάσει τις σχολές στη Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας (ΖΕΠ) στην πόλη της Κοζάνης. Οι συνέπειες της κατάργησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας αναμένεται να είναι πολλαπλές, γιατί εκτός της κατάργησης της διοικητικής οντότητας, το σχέδιο προβλέπει μεταφορά των σχολών από τη Φλώρινα στα Ιωάννινα και κατάργηση των σχολών που εδρεύουν στην Κοζάνη. Αυτό θα είχε σοβαρές συνέπειες στην τοπική κοινωνία. Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας υπηρετούν 91 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και 51 υπάλληλοι στη διοίκηση του. Φοιτούν περίπου 4000 (3500 προπτυχιακοί και 500 μεταπτυχιακοί φοιτητές). Την ίδια στιγμή, αλλαγές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις προτείνονται και για τα ΤΕΙ σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ενός ιδρύματος που αποτελείται από πολλά τμήματα ιδιαίτερης σημασίας για την περιοχή.

Για την οντότητα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:
1.    Οι σχολές της Φλώρινας λειτουργούν εδώ και πολλές δεκαετίες και αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής κοινωνίας αλλά και ιστορίας. Η μεταφορά τους στα Ιωάννινα, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, θα προκαλούσαν μεγάλο πλήγμα στους πολίτες της περιοχής και στην εξέλιξη των επιστημών και της εκπαίδευσης σε μια πολύ κρίσιμη περιοχή για τη χώρα, αφού βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από τη γειτονική ΠΓΔΜ και την Αλβανία. Ουσιαστικά, η ύπαρξη τους είναι επιβεβλημένη και για Εθνικούς λόγους.
2.    Για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που εδρεύουν στην Κοζάνη, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές προσπάθειες για τη στελέχωση τους, παρά τις αντιξοότητες και την αδιαφορία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
3.    Ο σχεδιασμός «Αθηνά» που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνει την κατάργηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ενώ αφήνει ανέπαφα άλλα Πανεπιστήμια που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Ποιες είναι οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας;
2.    Προτίθεστε να μεταφέρετε τις σχολές που εδρεύουν στην ακριτική Φλώρινα στην πόλη των Ιωαννίνων την ώρα που συντρέχουν Εθνικοί λόγοι για την διατήρηση τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου