Δευτέρα 13 Αυγούστου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ Β΄ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑΣ ΞΟΥΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

«Εικόνα κόλασης παρουσιάζει εδώ και δύο μέρες η περιοχή της Ιερισσού - Ουρανούπολης της Χαλκιδικής.
Η πυρκαγιά, που ξεκίνησε να κατακαίει την πυκνόφυτη και δύσβατη ορεινή περιοχή,  πέρασε στο Άγιο Όρος και απειλεί να καταστρέψει ιστορικές μονές.
Tην Παρασκευή  επισκέφθηκα τις καμένες περιοχές και ενημερώθηκα από τον επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος  του Πυροσβεστικού Σώματος, στρατηγό κ. Τουλίκα  και τον διοικητή της 2ης ΕΜΑΚ Αρχιπύραρχο κ. Αμπαρά για τις ενέργειες  που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται από πλευράς συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, εναέριων κι επίγειων.
Απ’ ότι ενημερωθήκαμε, 49 Σέρβοι πυροσβέστες με 4 πυροσβεστικά οχήματα συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. 
Στο δύσκολο κι επικίνδυνο έργο της κατάσβεσης σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο παίζουν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες της ευρύτερης περιοχής, που είναι παρόντες και βοηθούν από την πρώτη στιγμή.
Συνεχίζονταν  οι ρίψεις νερού από ελικόπτερα και πυροσβεστικά αεροπλάνα ως αργά το απόγευμα.

Όλοι οι ιθύνοντες ομολογούν πως θα γλυτώναμε πολλά περισσότερα  δάση και ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, που είναι υψηλός ο κίνδυνος για πυρκαγιές, αν υπήρχε η κρατική μέριμνα για επαρκή και σύγχρονα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Οι συχνές αναζωπυρώσεις της φωτιάς δημιουργούν έντονη ανησυχία για την εξέλιξη των πραγμάτων στο Άγιο Όρος.

Η συνεχής και άοκνη παρουσία των πυροσβεστών επί 24ώρου βάσεως, που επιχειρούν μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες, τους καθιστά «ήρωες» που παλεύουν με το θηρίο που λέγεται πυρκαγιά.

Εύχομαι να μην έχουμε αλλαγή καιρικών συνθηκών κι επεκταθεί η φωτιά νοτιότερα στο Άγιο Όρος. Ας ελπίσουμε πως η Μεγαλόχαρη θα κάνει το θαύμα της και το περιβολάκι της Παναγιάς, παραμονές της γιορτής Της, θα σωθεί από την καταστροφή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου