Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ο. ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ REAL FM.

Δημοσιογράφος : Πως βλέπετε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης;
Κ. Μαρκόπουλος: Δεν το βλέπω καθόλου. Δεν το νιώθω γύρω μου, δεν ακούω από την κυβέρνηση κανένα  σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης. Ακούω μόνο ένα διαρκές ευχολόγιο, θα μου επιτρέψετε, ένα  παπαδίστικο ευχολόγιο και μάλιστα παλαιοημερολογίτικο, με συμπάθεια το λέω.

Δημοσιογράφος: Να το πούμε διαφορετικά, η άποψη ότι πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι επιτέλους, κάτι υλοποιούμε από όλα αυτά που έχουμε δεσμευθεί και μετά να βάλουμε το θέμα της επιμήκυνσης. Πολιτικά σας λέει κάτι ή όχι;

Κ. Μαρκόπουλος: Όχι δεν μου λέει, γιατί δεν μου διασφαλίζει τίποτε. Δηλαδή ακόμη κι αν αποδεχθούμε- που είναι η πραγματικότητα- ότι η επιμήκυνση είναι ο ακροτελεύτιος όρος του μνημονίου 2. Δηλαδή ότι η επιμήκυνση είναι προαποφασισμένη, απλώς   το πότε θα απελευθερωθεί είναι θέμα επιθυμίας και απόφασης των δανειστών, εμένα δεν μου λέει τίποτε ότι θα πάρουμε μέτρα και οπωσδήποτε θα πάρουμε  κάποια  επιμήκυνση.

Διότι εδώ προκύπτει ένα μείζον θέμα το οποίο προηγείται της επιμήκυνσης, ότι τα μέτρα δεν είναι 11,5 δις ευρώ. Είναι 11,5 δις ευρώ συν 3 δις ευρώ για φέτος , που είναι η μέχρι στιγμής αστοχία των δημοσιονομικών της χώρας, χωρίς ακόμη να έχουμε μετρήσει πέραν του εξαμήνου.

Δηλαδή κινδυνεύουμε να φτάσουμε για την επόμενη διετία, είμαστε ήδη στα 14,5 δις ευρώ,  οι πιο αισιόδοξοι λένε ότι κάτω από τα 18 δις ευρώ  για τη διετία δεν θα φτάσουμε, ακόμη κι αν πάρουμε επιμήκυνση. Τι αλλάζει σε αυτή τη χώρα ; Τίποτε απολύτως. Είναι ένα σπιράλ ύφεσης 7% φέτος, δεν προβλέπεται ανάκαμψη πριν από το 2016 όλη  αυτή η κοσμοθεωρία της επιμήκυνσης είναι ένα απόλυτο τίποτε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Μαρκόπουλε να σας ρωτήσω κάτι. Υπάρχει σήμερα μια συνάντηση Κουβέλη-Βενιζέλου, πριν από τη συνάντηση το βράδυ των τριών  πολιτικών αρχηγών και εκ των πραγμάτων είναι σαφές ότι έχει μια πολιτική  σημασία η ανακοίνωση μιας τέτοιας συνάντησης. Πιστεύετε ότι υπάρχει θέμα συνοχής στην Κυβέρνηση Σαμαρά;

Κ. Μαρκόπουλος :  Κάτι χειρότερο από το θέμα συνοχής. Υπάρχει απομόνωση του ενός κόμματος δηλαδή της ΝΔ, από τα δυο άλλα μικρότερα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, διότι    όπως πολύ σωστά παρατηρήσατε, αυτή η σημερινή περίεργη συνάντηση των «δυο» πριν από την συνάντηση των «τριών», διαμορφώνει ένα λόμπυ και στη πραγματικότητα  πάει να σφετεριστεί  ότι δίκαιο θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτά τα μέτρα  και να αφήσει τη ΝΔ την κατηγορία του πιο σκληρού από τους τρεις συμμετέχοντες  στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά δηλαδή, απομονώνεται η κεντροδεξιά της χώρας που είναι ο κυρίαρχος κορμός η ΝΔ, στη κατηγορία μιας νεοφιλελεύθερης παράταξης που είναι κοινωνικά άδικη και ανάλγητη και προσπαθούν το όποιο θετικό προκύπτει να το σφετεριστεί ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης.

Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο πρώτος μικρός ακρωτηριασμός σε αυτή την περίεργη  συγκυβέρνηση εις βάρος της ΝΔ.  Και αυτό οι βουλευτές της ΝΔ πρέπει να το προσέξουν πάρα πολύ και η ηγεσία βεβαίως. Διότι στην πραγματικότητα έτσι, τοποθετείται θρυαλλίδα σε αυτή την κυβέρνηση την οποία εγώ δεν την ψήφισα, δεν την πίστεψα και δεν την πιστεύω, είμαι υποχρεωμένος όμως αφού μου βάζετε το ερώτημα, να κάνω τον σχολιασμό μου. 

Δημοσιογράφος: Εσείς κύριε Μαρκόπουλε υιοθετείτε ή όχι την άποψη που εξέφρασε ο κ. Παπαδημούλης πριν λίγα λεπτά εδώ στον  Real fm , ότι παρόλα αυτά και οι τρεις  κυβερνητικοί εταίροι είναι μέσα στο ίδιο καράβι και δεν πρόκειται κανείς να πηδήξει. Η βλέπετε ότι κάποιος μπορεί να φύγει πρώτος και αυτό το βλέπετε νωρίς;

Κ.Μαρκόπουλος Δεν μπορώ να προβλέψω. Ότι είναι συνυπεύθυνοι είναι, διότι ότι κι αν συμφωνηθεί θα το ψηφίσουν και οι τρείς. Άρα όλα αυτά είναι παιχνιδάκια μικροπολιτικής. Για μεν τον κ. Κουβέλη, για να διασώσει το αριστερό προσωπείο της ΔΗΜ.ΑΡ, που δεν είναι αριστερό, διότι έρχεται σε απόλυτη αντιπαράθεση με το τι πρέσβευε πριν από τις εκλογές η ΔΗΜ.ΑΡ . Εγώ δεν είμαι αριστερός όπως ξέρετε, αλλά πρέπει να το τονίσω αυτό.

Για τον κύριο Βενιζέλο οι οβιδιακές μεταμορφώσεις είναι πάρα πολύ συχνές και πλέον δε μας εκπλήσσουν. Από αντιμνημονιακός το 2010 και το 2011, στη συνέχεια  έγινε υπουργός Οικονομικών και συγγραφέας του μνημονίου 2 και τώρα το παίζει ο Δον Κιχώτης και ο δίκαιος σε μια συγκυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο που ίδιος έγραψε δηλαδή, είναι φοβερό.     

Δημοσιογράφος: Είχαμε μια δημόσια  αντιπαράθεση κύριε Γραμματέα, του Γ.Παπανδρέου με τον κ. Ρουμελιώτη,  του πρώην Πρωθυπουργού, με τον πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος  στο ΔΝΤ τις τελευταίες ημέρες και ήθελα να σας ρωτήσω πως βλέπετε εσείς το θέμα της εξεταστικής. Εγκαταλείπεται από τη ΝΔ μπορεί να έρθει;

Κ. Μαρκόπουλος: Νομίζω ότι έχει εγκαταλειφθεί οριστικά από τη ΝΔ η εξεταστική για την οικονομία.  Διότι πως θα φέρει η ΝΔ  εξεταστική για τους συνέταιρους της στη κυβέρνηση. Διότι σας θυμίζω ότι και ο κ. Βενιζέλος και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Λοβέρδος, ήταν υπουργοί, όταν αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η είσοδος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Δημοσιογραφος: Το ερώτημα είναι αν μπορείτε να την αναγκάσετε ή να την πιέσετε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να το κάνει.

Κ. Μαρκόπουλος: Θα κάνουμε ότι μπορούμε για αυτό και θα σας πω γιατί…

Δημοσιογράφος: Αν για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει σχετική πρόταση θα την ψηφίσετε;

Κ. Μαρκόπουλος: Ναι βεβαίως θα την ψηφίσω. Αρκεί βεβαίως να είναι ένα πραγματικό αίτημα εξεταστικής επιτροπής και να μην είναι  ένα αριστερόστροφο ιδεολόγημα. Εδώ μιλάμε για την ουσία των πραγμάτων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει  πράγματι να προσφέρει σε αυτή τη διαδικασία και θελήσει να το καταθέσει, θα το ψηφίσουμε. Και θα σας πω γιατί: μετά τις δηλώσεις του κ. Ρουμελιώτη ότι δηλαδή, η ελληνική πολιτεία, το ελληνικό κράτος με την απόλυτη ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μπήκε σε ένα σχέδιο για το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός , αλλά και το ΔΝΤ γνώριζαν ότι δεν θα επιτύχει και ότι θα βάλει την Ελλάδα σε σπιράλ φτώχειας   και ύφεσης, έχουν τεράστια πολιτική και οικονομική ευθύνη και πρέπει να διερευνηθεί γιατί το έκαναν.

Γιατί είναι τόσο πολύ μεγάλη η φτώχεια και η απελπισία των ελλήνων πολιτών και τόσο πολύ χειρότερα θα πάνε τα πράγματα και έως το τέλος του 2012 και το 2013 κατά την εκτίμηση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που δεν μπορούμε να είμαστε απαθείς μπροστά σε αυτό που συνέβη στη χώρα. Θα είμαστε συμμέτοχοι και συνωμότες σε μια διαδικασία τραγική την οποία η ιστορία της Ελλάδας θα την καταγράψει με τα μελανότερα χρώματα.

Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο. Εσείς συναινείτε  με αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αυτή η κυβέρνηση πάει ολοταχώς το σκάφος πάνω στα «βράχια» του ευρώ ;

Κ. Μαρκόπουλος: Για τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ  δεν υπάρχει άλλη επιλογή, παρά η παραμονή στο ευρώ και στην ευρωζώνη, αλλά με πολύ σκληρή   οικονομική διπλωματία την οποία η κυβέρνηση την έχει ξεχάσει.

Δημοσιογράφος: όχι λιτότητα αλλά διπλωματία λέτε εσείς.

Κ. Μαρκόπουλος: Οικονομική διπλωματία και μάλιστα συμμαχίες στο νότο. Αυτή τη στιγμή έχει συμβεί το εξαιρετικά τραγικό. Η χώρα έχει πλήρως απομονωθεί όχι μόνο από το Βορρά που έτσι κι αλλιώς καταδυναστεύει το Νότο, γιατί στη πραγματικότητα υπάρχει ένα τείχος  πλέον στη Ευρώπη μεταξύ Βορίων και Νοτίων όπως ήταν παλιά στο Βερολίνο μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αλλά έχει απομονωθεί και από το Νότο. Και πολύ φοβάμαι ότι    θα χρησιμοποιηθεί η χώρα αν δεν προσέξει αυτή η κυβέρνηση, ως εξιλαστήριο θύμα για να διασωθεί το ευρώ εάν δεν ενώσουμε την τύχη μας και τις δυνάμεις μας, με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, που μέχρι στιγμής δεν υπάρχει η παραμικρή προσπάθεια σκληρής οικονομικής διπλωματίας με στρατηγική.     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου